Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Lampa,Sara

Nyttigheter i nattlampan

16 feb , 2016, 21.24 saratobiasson

 

med4

Våra höns kunde ha uppskattat råvaran för dagens projekt, men jag var snål och behöll fyndet. Två påsar ärter som var bäst före år 2013 fungerade som utgångspunkt för detta knotterverk. Man ska ju inte leka med mat, men jag tror faktiskt att vi kan ha mer glädje av just dessa ärtpåsar på skärmen än i soppan. Och ingen torde blir dålig i magen av denna lösning.

Ärtlampan är rena rama experimentet, helt i enlighet med policyn här på oasis. Min plan var egentligen att göra en lampskärm som släppte igenom så mycket ljus att ärterna skulle fälla ett fläckmönster över väggarna då lampan var tänd. Med tunt papper som grund behövdes ändå så många lager för att få stadga, att skärmen knappt släpper igenom något ljus. Men det kvittar, för bruksadressen är ändå barnrummet, och där kan det vara helt mysigt med något som bara lyser rakt neråt. Perfekt nattlampa!

_MG_0674

 

_MG_0680

En gympaboll för barn, färskfolie, brunt papper, tapetklister, universallim, ärter och vit väggfärg var vad som krävdes för att få till skärmen. Med gympabollen inklädd i plast klistrade jag ett antal lager papper så jämnt som möjligt på bollhalvan. Efter ett par dagar öste jag på ett rejält lager universallim och klappade fast ärterna i limmet. Efter ytterligare en dag penslade och duttade jag på väggfärgen. När hela härligheten garanterat torkat var det dags att tömma bollen på luft och lossa skärmen från den. I det här skedet konstaterade jag också att det skulle ha varit på sin plats att planera var nedre kant för skärmen skulle bli innan jag öste på ärterna. Det blev nämligen en verklig utmaning att ta sig fram med saxen, och den skarpsynte finner nog en viss vågighet i ansningen. Den som känner att raka kanter är en förutsättning för själsron får därmed göra på något annat sätt än enligt mina instruktioner.

med3

Den gamla lampfoten stod i vindsskrubben och dåsade. De förra husägarna hade lämnat den efter sig, och den passade detta ändamål perfekt. Avdamning samt lite vit färg på trädelarna, och den var fit for fight. Så nu när denna mamma sitter i nattens timme och rustar bloggtext trivs de där vid bädden i mörkret tillsammans, vår prinsessa och ärterna.

med1

Läs också

4 kommentarer

  1. Yvonne Nordlund skriver:

    Tack för inspirationen från er blogg,har många gamla lampskärmar och kuddar som kan få en reäl ansiktslyftning☺

  2. monica englund skriver:

    Tjoho Sara! Jag hittade rätt. Ska bli kul att följa:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *