Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Grönt & skönt,Sara

Vitalt och visuellt med vitamin & prikelin

6 mar , 2016, 21.09 saratobiasson

 

lavpäron

Är du liksom jag helt beredd att kasta kappan och ta itu med nästa säsong? Eller har du kanske tröttnat på smaklös vintervit butikssallad och kunde variera dina vitaminer? Står det möjligen dessutom ”påskgräsfrö” på din butikslista inför nästa högtids hemmafix? Du som svarat ja på någon av frågorna – häng med en stund så får du tips på några superenkla projekt som verkställs på nolltid!

För en vårdyrkare börjar det i dessa tider redan vara omöjligt att inte försöka hjälpa den bästa av årstider på traven. Jag har burit in en famn kvistar av alla de slag, och följer nu barnsligt glatt med nya kvadratmillimetrar grönt tränga fram. Jag har konstant en tub groddar på gång i torkskåpet. På fönsterbrädet suger allehanda sådder i sig anspråkslös vårsol då sådan erbjuds. Fast kvicksilvret ännu ligger på minus på utsidan, våras det helt tydligt i knutarna inne hos oss.

oasisiskål

Stickmassa, t.ex. av typen oasis, är ett bra material att utgå från om man vill göra kvistarrangemang. Blocket skärs till önskad form och vattnas innan man fyller och täcker den med växter. Finheten med materialet är att blommor och kvistar håll precis där man vill ha dem.

 

lavioasis

Lavar som rasat ner från äldre träd blir ett intressant underlag för kvistarrangemang. Här fästs de med ståltråd i massan.

 

lavnb

Det räcker bra med en eller två kvistar om de har intressant form och karaktär.

päroncu

Ur päronkvistar tränger söta blommor fram, och processen är egentligen minst lika intressant som resultatet. När blommorna väl slagit ut blommar de dessvärre snabbt ut.

 

Att efter en lång vinter få följa med hur livet åter segrar är fantastiskt energigivande. Senast till påsk brukar vi nordbor bära in några kvistar ris för att fuska fram lite av det friskt gröna som det några månader senare redan gått inflation i. Björkrisets mössöron och videkissor hör påsken till, men det finns faktiskt en rad utmärkta alternativ om man vill ha mer karaktär eller variation i kvistbuketten. Havtorn och ask har väldigt vackra kvistar som passar utmärkt i sina späda blad med eller utan blomstersällskap i vasen. En annan favorit är päronträdet. På bilderna ovan har päronkvistar fått sällskap av några olika lavar. Det är rysligt förbjudet att skörda långsamt växande välmående lav för rena nöjets skull, men när en liten storm dragit fram brukar det finnas gott om skörd på marknivå kring träden, speciellt under äldre ädla lövträd. De ger karaktär i planteringar och växtarrangemang. Ta gärna vara på laven i torrt tillstånd när de levande delarna i planteringen gjort sitt. De håller utmärkt för att sedan blötläggas igen när de behövs i följande arrangemang.

IMG_1670

Ett gammalt körsbärsträd bjuder på kontrast i form av ruffa och lavbeklädda kvistar i kombination med späda och sköra blommor.

 

På bilderna som följer hittar du också några alternativ till både påskgräset och smörgåspålägget. Här har de kombinerats med det visuella som kriterium. Rajgräs, som speciellt i familjehem brukar vara populärt under påsken, är utseendemässigt inte speciellt upphetsande. I skafferiet finns ett antal alternativ som lätt slår det traditionella påskgräset. Dessutom kommer det alternativa prydnadsgräset till nytta, i stället för att slängas när plastkycklingarna och påskäggen söker sig tillbaka i pyntlådan. T.ex. ärter, havre, krasse och bönor kan drivas upp på en tunn bädd av blött hushållspapper om man inte vill skaffa såmylla. De ger skörd att blanda ner i smoothien, salladen eller på mackan på bara en vecka. Med andra ord både nyttigt och nätt nöje, lätt fixad odlarlycka!

vitlök

Om vitlöksklyftorna börjat skjuta skott i lökburken hjälper man dem lätt på traven med lite vatten. Skottens vitlökssmak är frisk och mild.

groddägg

Bondbönor och kikärter ger vackra skott som i äggskal passar utmärkt på t.ex. påskbordet. Här har de fått mylla att växa i, men det kan räcka med lite hushållspapper som håller fukten om de skördas i ett tidigt skede. Fröet i sig innehåller näring för de första dagarna.

IMG_1666

Bondbönans bladverk.

vågen

Kilovis med kikärtsskott.

IMG_1608

Groddar ger fantastiskt vitamintillskott under vintermånaderna. De drivs fram på bara några dagar, och som utrustning räcker gott t.ex. ett glas, en liten bit blöjtyg och ett gummiband. Här har alfalfagroddarna avsiktligt fått fylla glaset för att få snygg form att stjälpa rakt upp på fatet. Läckert!

 

groddportion

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *