Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Barn,Säng,Sara

Startskott för himmelskt bygge

14 mar , 2016, 21.15 saratobiasson

 

I min klarpannade ungdom skulle jag bygga en varmluftsballong av en valmage. Jag var fast besluten, och hade rest till utlandet för att verkställa planen. Det gick så långt att jag t.o.m fick en magsäck, en djupfryst stor marint doftande klump som byttes mot en flaska rom på en pir i Reykjavik. Dessvärre (?) lade ett arbetserbjudande käppar i hjulen för det projektet, och bygget blev på hälft. Men det var för 10 år sedan, och nuförtiden är jag rumsren. Nästan, i alla fall.

Nu har jag en dotter på ett år, och hon ska få drömma ballongdrömmar om hon så behagar. Jag har i alla fall tänkt lägga en grund för det. Barnrumsrenoveringen har framskridit i snigelfart, men igår påbörjades äntligen sängbygget. Atmosfären i rummet har avsiktligt gjorts himmelsk, och i den är ballongen centrum för sagostunder och fantasitrigg. Ballongbädden har fått nöja sig med ett hörn, men detta helt av praktiska skäl. Vi har en bit mur som byggts genom väggen i rummet, och ballongkorgen gömmer det svårmöblerade hörnet perfekt. Liksom i Lisas sängbygge har få praktiska detaljplaneringar gjorts i förväg. På vissa plan verkar vi vara stöpta i samma form, med tänket att det löser sig. Jag har en myckenhet diverse material i gårdens uthus, och kan lyckligtvis oftast bara gräva mig fram i högarna då det kliar i fogsvansen. Så även denna gång. Och eftersom det mesta av virket i detta projekt döljs av andra material eller färg är det inte noga om virket är kosmetiskt perfekt eller icke.

skiss

Om man råkar ha fått en stark improvisationsdrift kan det ändå vara till nytta att samla material och färger på en skiss för att få ett hum om hur bitarna funkar ihop. Byggritningen för ballongsängen kan uppfattas lite riktgivande. Kanske inte ett perfekt tillvägagångssätt, men det utvecklar problemlösningsförmågan.

 

Spånskiva, några tvåtumtvåor, sticksåg, fogsvans, skruvdragare och skruv var vad som behövdes för träarbetet i detta alster. Bygget på bilderna blev till under en av barnets dagsvilor, så i tidsåtgång var projektet ingalunda övermäktigt. Om man inte är i behov av (ballong)bädd kan en hörnbänk som denna med fördel fyllas med fluffiga kuddar och användas som myshörna. Jag har dock bara kommit en bit på vägen. Korgens sidor och ballongen ligger näst i tur. Vi ses här igen inom kort.

 

bottenpåkant

Ramen för bottnen får ännu två metallfötter som står på spismuren. Sängens övriga ben är fyndade på returcentralen.

 

korgvitmålad

Bottnen har fått bakväggar och färg med inspiration av molnen. Den 20 mm tjocka spånskivan är stadig och hållbar fast det skulle gå vilt till i ballongen.

 

fjädermadrass

Följande steg är att bygga korgväggar. De får stadga av fjädrarna som suttit i en gammal madrass. Returcentralen levererar berg av dessa till avstjälpningsplatserna, så även denna madrass fick jag gratis. Välkommen åter för att kolla hur just dessa fjädrar fann sin plats.

Läs också

En kommentar

  1. Sonja Tobiasson skriver:

    Den inbjudande molnkänslan infinner sej, fast bygget inte är klart. Väntar med spänning på fortsättningen. Genialiskt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *