Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Gåva,Grönt & skönt,Sara

Saltade skördegåvor

20 jul , 2016, 00.44 saratobiasson

 

Skördetiden är inledd! Här definieras den av att allt som mognar inte försvinner rakt ner i magen, utan lagren börjar också fyllas igen. Bär, frukter, örter och annat guld i förädlad form blir förutom bra vintermat också uppskattade gåvor, i synnerhet om man sätter lite själ i förpackandet.
Idag hade örtsaltsfabriken maskineriet igång igen. Eftersom örtsalt är en lätt ihopsvängd produkt som kan brukas i nästan alla hushåll, tänkte jag också tipsa er om en smakkombination som passar de somriga middagsborden utmärkt. Blandningen innehåller förutom örterna timjan och dragon också citronskal, så t.ex. fisk och fågel blir perfekta kumpaner på fatet. Med andra ord en gå-bort-gåva som säkert kommer till nytta.

citron

2fatodragon

Jag slänger in färska örter och rivet citronskal i en fläktförsedd tork, men det går lika bra att torka dem i tunna glesa lager på plåt i 45 grader varm ugn. Örterna förlorar 90% av sin volym då de torkar, så mängden av det torra gröna känns tyvärr sällan belönande. Man får m.a.o. bereda sig på att ladda upp med rejäl mängd örter om man planerar dela ut åt många håll. Finfördela, smula eller mixa ihop allt utom saltet. Alla ingredienser måste vara torra innan man blandar ihop kryddorna med lika mängd salt (volymmässigt). Proportionerna kan förstås också vara andra, man får smaka sig fram.

krans3

Jag förberedde en dos av detta åt en skärgårdsälskande familj som vi skulle besöka. Saltflaskan fick sällskap av en krans av vass, vild lök och vallmofrökapslar. Just dehär växterna torkar utan att bli fula, så såväl krans som salt kan hänga framme tills innehållet tas i bruk. Ett tips kan också vara att göra en somrig krans av enbart örter och kryddor, i kombination som smakmässigt färdigt funkar ihop. Överräck tillsammans med en påse havssalt och en uppmuntran att låta kransen torka innan den smulas ner i ett örtsalt. Dubbel nytta, dubbel glädje!

krans1

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *