Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Betong,Förvaring,Hylla,Sara,Väggkonst

Tungt moln på tuppen

1 sep , 2016, 15.32 saratobiasson

 

Hos en pappersfantast har papper nästan alltid förtjänat paradplatserna. Så även fast det skulle handla om wc-papper. Jag såg en samling DIY-projekt som handlade om förvaring i badrummet. Bland tipsen fanns en hylla som gjorde de där alltid till skamvrån förpassade toarullarna till en del av en dekorativ hylla. Pappersrullarna utgjorde molnet på betongkonturen. Smart, tänkte jag, och klickade mig vidare för att se hur de gjort hyllan. Men det var minsann inget DIY-projekt, utan en fransk produkt som fanns till försäljning. Jag tog det som en utmaning.

IMG_3005

Jag har klottat lite med betong, men alltid i någon slags enkla former som inte krävt så mycket figurtänk. Nu fanns ingen färdig form att tillgå, så första huvudvärken handlade om vad man kunde forma och gjuta i. Det fick bli styrox, eller frigolit. Byggvaruhandeln hade skivor som var 7 cm tjocka, så jag kapade en och limmade 2 lager på varandra för att få tillräckligt djup på hyllan. För att skära/forma styrox rekommenderas någon form av bränntråd om man vill göra jämnt spår, men någon sådan hade vi inte i skrubben (och få har väl det). Så bandsågen i verkstan fick göra jobbet, och den gjorde det hyggligt. På bilden ovan ligger de två sågade delarna på varandra.

IMG_3011

För att betongen inte ska fastna i styroxen behöver ytan oljas in ordentligt. Vanlig matolja duger bra. Efter inoljningen av de två delarnas formytor lade jag en skiva och en bit plastmatta under styroxbitarna innan jag spände fast alltihop med skruvtvinnar i utebordet. Plastmattan syns inte här, men dess funktion är att göra det som blir hyllans kant slät. Dvs mattan utgör här gjutformens botten.

IMG_3012

För hyllan använde jag en halv 25 kg säck torrbetong av grovlek S100. Om man vill ha ett föremål med slätare yta väljer man en finare blandning. Mig passade den lite ruffa ytan prima. Materialet är billigt, för denna hylla blev betongkostnaden ca 3 euro. Min form höll däremot inte för återanvändning, annars kunde jag gärna ha gjutit nya kanter till blomlandet enligt samma mönster.
IMG_3123

Den som har en stadig vägg att fästa molnhyllan i kan gjuta fast upphängningssystem på baksidan. I mitt fall krävdes krokar för upphängning i taket. Med tunn metalltråd blir det alternativet inte heller så iögonenfallande. Om jag skulle känna för en version 2 skulle jag sannolikt göra en lite tunnare hylla. Men i stora drag funkade teknik och plan helt okej. Så här har ni det då, receptet att ta till om ni som jag lockats till att kolla upp det där DIY-spåret som bara visade sig vara produktreklam.

IMG_3128

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *