Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Färgning,Handduk,Soffdyna

Dip dye-handdukar

9 sep , 2016, 10.29 noratobiasson

 

Trötta, gamla textilier får sprutt i dem då man ger dem lite ny färg. Textilfärger är lätta att använda, finns i många fina färger och är roliga att experimentera med. Och det var precis det, ett experiment, som mina handdukar hamnade ut för idag. Med dip dye, eller doppfärgning, ger man textilierna ett snyggt glid från ljust till mörkt.

 

Detta behöver du:

  • Textilfärg, jag använde Dylons maskinfärg
  • 250 g salt
  • Fem liter varmt vatten
  • Ett ämbar
  • Sked att blanda med
  • Sprayflaska med vatten
  • Plasthandskar, fläcktåliga kläder

 

Börja med att skydda det underlag du tänker jobba på. Ta på dig plasthandskar och fläcktåliga kläder, textilfärgen kan vara knepig att få bort om den hamnar på fel ställe.

Börja med att blanda 1 l varmt vatten, hälften av färgpaketet och 250 g salt i ett ämbar. Blanda med sked tills saltet löser upp sig. Häll på 4 l vatten, eller mer om du vill ha ljusare färg.

Se till att ämbarets kanter är rena, annars blir det fläckar på tyget. En spayflaska eller hushållspapper är bra att ha här.

Dippa ner det tvättade, fuktiga tyget så långt du vill att färgen ska nå. Om du vill ha en glideffekt, lyft genast upp tyget en bit och häng det över ämbarets kant. Vattenspraya randen där färgen tar slut så få du en jämnare övergång från ljust till mörkt.

Lyft upp tyget en bit till om en stund. Jag lyfte tyget med ungefär två minuters mellanrum (eller längre om arbetsledaren (se sista bilden) behövde matas, nattas eller underhållas). Spraya igen med vatten om du vill att färgen glider jämnt.

 

Tvätta tyget i normal 40 graders tvätt två gånger: en gång utan tvättmedel och en gång med tvättmedel. Sätt sedan igång en tom maskin med 40 graders program, så färgar inte maskinen följande byklass.

Soffdynans fodral får också en face lift

 

Doppfärgning lämpar sig såklart för mycket mer än handdukar: soffdynor, kläder, mattor, gardiner, tygväskor, ja allt i tygväg.

 

Plasthandskar rekommenderas varmt, också när man ”bara snabbt ska röra om lite”..

 

Arbetsledaren godkänner resultatet, hurra!

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *