Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Lampa,Nora

Koppar i den nya pappans hörna

9 Nov , 2016, 20.18 noratobiasson

 

För min man består den perfekta fredagskvällen av en bra bok, yllesockor, en kopp Earl Grey och mörk choklad. Jag har alltid sagt att han är en åldring till sinnet, då han alla gånger väljer att stanna hemma under filten och läsa framom vilken fest som helst. Det kan väl tilläggas att han är 28 år gammal. Farsdagen till ära (det är hans första!) skall han få en läshörna och ett löfte om att flera fredagskvällar i fortsättningen skall vigas till läsning i lugn och ro, och med behövliga tillbehör såklart.

 

 

Soffhörnan i sig fanns redan men belysningen fattades och jag ville såklart att den nya läslampan skulle matcha övrig inredning. Eftersom taklampan är kopparfärgad blev koppar ledordet, och var får man tag på det? Jo, i järnhandeln. Denna lampa är förutom snygg och lätt att göra, också billig!

Nedan följer instruktionerna, men först en liten predikan:

Är man en jag-fixar-det-här-själv-typ kanske man har svårt för att anlita experter, som till exempel elektriker, även då det verkligen skulle finnas skäl till det. Jag har otaliga gånger under mina ensamboende år installerat taklampor stående på skrangliga bord staplade på varandra och på diverse andra livsfarliga steglösningar, bara för att jag varit så envis och inte kunnat be om hjälp. Det har hänt sig att jag glömt slå av strömmen, fått en ordentlig elstöt och flygit ner från de improviserade stegarna, bara för att jag varit så förbaskat gör-det-själv. (Under detta projekt fick jag bara en enda elstöt, så vi kan tydligt se framsteg här.) Med detta vill jag säga: VAR FÖRSIKTIG. Koppla inte i lampan innan alla delar är ordentligt fastskruvade och koppla alltid loss lampan om du tänker fortsätta trixa.

 

Här är ingredienserna: 1,5 m kopparrör (tjocklek 1cm), mellanledning med brytare (2,5 m), lamphållare, tre mastfästen och en stor, vit glödlampa. Priset på denna lampa blev under 20 euro.

 

Skruva upp brytaren.

 

Skruva loss den ena sladden från brytaren.

 

Mata in sladden i kopparröret.

 

När sladden åkt igenom hela röret, skruva tillbaka brytaren.

 

Också på baksidan förstås.

 

Koppla in sladdens blåa och bruna trådar i lamphållaren. Montera därefter ihop lamphållaren. Skruva i glödlampan.

 

Böj kopparröret på önskat ställe och skruva sedan fast röret i väggen med hjälp av mastfästarna. Detta lyckas också utan borr: jag hamrade först hål i väggen med spik och skruvade sedan skruvar i hålen.

 

Mastfästena och skruvarna kan målas kopparfärgade, om man så önskar.

 

Nu kan lampan kopplas i!

 

Sköna lässtunder Kalle och alla andra mysare!

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *