Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Julkalender,Sara

Perspektiv på rulle

24 Nov , 2016, 14.26 saratobiasson

 

barnen

Fast vi inte tar så hårt på traditioner i detta hus, i synnerhet gällande julen, brukar vi ändå lösa kalenderfrågan på något sätt. I fjol fick sambon påminnelser om sina suveräna sidor under decembers 24 dagar inför jul, i år får jag försöka komma ihåg att servera dem utan kalender. Det kändes nämligen mer meningsfullt att påminna alla inblandade om vad som riktigt sker i världen alla dagar, men på ett sätt som inte skulle vara glädjedödande. Tiden inför jul är så hösselfylld, också för mig, med alla sina inbakta förväntningar om svabbade golv, dammtorkade hyllor och festbjudningar. De bygger upp en viss press kring glädjens högtid, fast de egentligen är fullkomligt ovidkommande delar av den. Glädjeämnena består ju sen sällan ändå av i vilken grad ytorna glänser. Jag försökte genom detta projekt också påminna mig själv om vilken lycka det är att jag har ytor överhuvudtaget.

rullar

 

diagonaltkalendern

Brittiska James Mollison har fotograferat barn och deras sovplatser runtom i världen. För vissa är sovplatserna prylfyllda rum, för andra är de fyndade madrasser mitt i ingenstans. Somliga lever en trygg och skyddad barndom, kring andras öron viner krigets skott. På Mollisons hemsida, och under rubriken ”Where Children Sleep” finns ett galleri av barn. Jag skrev ut 23 utav dessa porträtt och rullade ihop dem. Varje dag bjuder kalendern på ett möte med ett av barnen. Avsikten är inte att vara moraliserande, utan helt enkelt fälla ljus över det relevanta. Hur ser mitt liv och min bakgrund ut i förhållande till hens? Vad behöver jag för att må bra, känna trygghet och lycka? För mig är det frågor som hör ihop med just julen.

silkes

Högst upp på stegen, i rulle nummer 24, hamnade en vy av mottagarens egen vrå för vila. Kalendern kronas också av en krans gjord av silkeskokonger. Jag hade den redan i lager, men tyckte att den gott kunde passa in i helheten med sina tömda sovplatser.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *