Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Gåva,Julklapp,Kroppsvård,Nora

Gåvan åt hen som redan har allt

16 Dec , 2016, 17.06 noratobiasson

 

I Alphyddans julklappsverkstad har det idag tillverkats rosmarindoftande handtvål för hela slanten. En ljuvt doftande flytande tvål som tillverkats med kärlek och omsorg är den perfekta gåvan åt nästan vem som helst, och kan säkerligen uppskattas också av hen som redan har allt.

Visste du att en liten tvålbit kombinerad med hett vatten förvandlas till stora mängder flytande tvål? Processen är till råga på allt väldigt enkel och man kan på samma gång använda bort restbitar av tvål som ligger i knutarna. Win-win-win.

Detta behöver du:

1 handtvål

1-2 tsk glycerol

3 liter vatten

valfri mängd eterisk olja

 

Jag blandade glycerol och eterisk olja i min tvål, men bägge kan lika väl lämnas bort. Glycerol (även kallad glycerin) är ett fuktighetsbevarande ämne som dessutom gör att tvålen löddrar bättre. Glycerol kan köpas på apoteket och kostar ca. 5 euro/100ml.  Den eteriska oljan hittade jag i skåpet efter mitt senaste DIY-kosmetikprojekt, och eftersom jag älskar doften av rosmarin droppade jag i resten av flaskan, ca. 30 droppar till tre liter färdig tvål. Eterisk olja säljs bland annat på hälsakostaffärer. Men som sagt, slutprodukten blir utmärkt också utan dessa!

 

Tvål, glycerol och eterisk olja.

 

 

Riv tvålen med rivjärn.

 

Fördela tvålflingorna rakt i behållarna du tänker använda eller häll upp allt i ett stort kar. Enklast är att jobba ihop allt i ett större kärl och fördela upp den färdiga produkten, till skillnad från vad jag gjort här.

 

Häll 3 liter kokhett vatten på tvålflingorna. 

 

Tillsätt glycerolen och den eteriska oljan, blanda om.

 

Låt blandningen stå över dagen eller över natten. När tvålen stelnat blir den ofta klimpig. Mixa eller vispa blandningen och häll upp på flaskor eller burkar.

 

Dekorera med örtkvist, etikett, band eller vad som helst annat som tilltalar ditt öga.

 

 

 

 

Läs också

4 kommentarer

 1. Irina skriver:

  Vilket roligt tips! Men jag saknar mängderna? Hur mkt tvål, vatten och glycerin i förhållande till varandra? 🙂

  • noratobiasson skriver:

   Tack Irina! 🙂 Jag har förtydligat mängderna i receptet. Tvålbiten jag använde var 100 gram och på den mängden fick jag tre liter färdig tvål, men man kan börja med en mindre mängd och lägga till vatten när tvålen stelnat. Då får man säkert den konsistens man önskar. Dessutom använde jag 2 teskedar glycerol och 30 droppar eterisk olja. /Nora

 2. Nina skriver:

  Vilken bra idé! Det blev jag sugen på att testa 👍 Tillsätter man glycerolen redan från början?

  • noratobiasson skriver:

   Rekommenderas varmt, receptet är superenkelt och en utmärkt gåva! Glycerolen kan tilläggas antingen i samband med vattnet eller när tvålen stelnat och ska blandas/mixas. Jag har testat båda varianterna och det verkar inte spela någon större roll när man lägger till den. Lycka till! /Nora

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *