Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Dryck,Högtider,Nora

Ett doftande farväl

30 Dec , 2016, 19.17 noratobiasson

 

År 2016 har alldeles strax glidit förbi och för många har det varit ett extremt händelserikt år. En del väntar hoppfullt och otåligt på ett nytt år och nya möjligheter, andra ser med tacksamhet på året som gick och har ingen brådska att vända blad.

För oss var 2016 året då det största hände. Vi blev föräldrar och livet hittade en ny mittpunkt. Visst har vi haft tunga dagar, dagar som känts oändligt långa, dagar som fyllts av skrik och blöjbyten och klädtvätt, dagar då tröttheten slukat upp en som en tjock dimma. Men överst finns ändå tacksamheten och lyckan. Det mina vänner, är värt att firas.

 

 

Årets sista projekt blev både att utarbeta en drink för nyårsfirandet och att hitta användning för en torr rosmarinplanta som sett sina vackraste dagar. Ett plus ett blev en drink med rosmarin i huvudrollen. Alltid blir ens försök inte som man tänkt sig, men denna gång blev det lyckligtvis bättre än väntat: denna rosmarindrink är fräsch, syrlig, aromatisk och helt enkelt ljuvlig. Perfekt för välkomnandet av ett nytt år, och ett värdigt farväl till året som gick.

Drinkens grund är en snabbgjord rosmarinsirap. Proportioner kan naturligtvis justeras enligt var och ens smak och enligt det som råkar finnas i skåpen. Rosenvattnet kan lämnas bort helt och hållet. Det är bara att prova sig fram och blanda tills det blir gott!

 

 

Såhär gör du årets sista (och smarrigaste!) drink:

 

Rosmarinsirap

1 dl socker

1 dl vatten

5 kvistar rosmarin / en handfull blad

Hacka rosmarinen lätt med en mortel eller ett knivskaft, bara så mycket att den börjar dofta starkare. Koka rosmarinen i vatten och socker på låg värme i 10 minuter. Låt blandningen stå och dra i ytterligare 10 minuter. Sila bort bladen och ställ sirapen svalt.

 

Rosmarindrink för en person

4 cl rom

3 msk rosmarinsirap

saft av en citron

1 msk rosenvatten

isbitar

rosmarinkvist till garnering

 

Häll rommen, sirapen, citronsaften och rosenvattnet i en shaker tillsammans med en handfull isbitar. Skaka. Häll upp i glas med is och garnera med en rosmarinkvist.

 

 

Rosmarinstackare före.

 

Rosmarinstackare efter. Här slösas minsann inte.

 

Gott nytt år go´vänner!

 

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *