Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Framtidsdrömmar,Keramik,Renovering,Sara

Nytt år, nya skapardrömmar

25 Dec , 2016, 13.34 saratobiasson

 

Idag kunde jag vara schysst och bjuda på något litet DIY-projekt inför nyårsfesten eller de lediga mellandagarna. Eftersom samvaron ändå fått gå framom både små och större projekt under julen, bjuder jag i stället på en blick in i långtidsprojektet. Min kärlek för keramiken, både att göra själv och titta på andras alster, är något som får ta mer och mindre plats i vardagen beroende på hur många andra ingredienser den också innehåller. Att göra plats för lerarbete i småbarnshushållet med allt det kräver och medför går inte alltid smidigt. Om några veckor förväntas det landa en baby i vår tillvaro, ett litet syskon till vår förstfödda, och jag antar att det eventuellt kan dra ner på takten med att skapa ett eget utrymme för keramikverkstad och gårdsbutik – men en sådan plats har jag ändå i planerna.

Vi har ett gammalt sädesmagasin, eller härbre som man talar om här på trakten, och utmaningen i det nya året är att göra om den lilla boden till en mysig liten hantverksaffär med plats för själva skapandet. Bara småsteg har tagits än så länge för att förverkliga drömmen, men om jag nu deklarerar här att en sådan ska finnas i sommar, så är det väl bara att göra slag i saken. Välkommen förbi och granska hur löftet höll efter midsommar.

Att jobba med lera lär vara så belönande för att det är ett så enkelt material, men så komplext att kontrollera. Det är alltid lite julafton då man öppnar keramikugnen efter att ha bränt en omgång föremål – man vet aldrig riktigt vad som hänt under värmeprocessen. Glasyrerna, dvs färglagren på föremålen, utgör en egen komplicerad vetenskap. Ibland får man uppleva lyckorus då resultatet blev bättre än man kunnat förvänta sig, andra gånger faller man i diket av besvikelse. Bilderna ovan och nedan föreställer några av mina alster. Jag har långt kvar att gå innan jag kan säga att jag vet vad jag håller på med. Men det är ju samtidigt det som är så belönande, att veta att man har utveckling att se framemot.

Härbret som ska bli keramikverkstad och gårdsbutik väntar på att få renoverade gamla spröjsade fönster, el, belysning och inredning. Följ under vårens lopp med på vår systerblogg www.daughtersoftobias.com hur processen framskrider.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *