Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Bröd,Högtider,Limpa,Mat,Sara

Julens snällaste läckerlimpa

21 Dec , 2016, 08.11 saratobiasson

 

Där jag bor syns julen bara i gårdsbelysningarna och i media. Man kunde helt ignorera den om man så önskar, för den tutas inte ut i den enda mataffären på orten, och andra butiker finns här inte. Högtiden blir ganska mycket mer fridfull så, och det passar mig utmärkt. Ändå smyger julsmarrigheterna sig in i köket, för nog vill man ju en gång om året ha såväl pepparkakor och kolor som sillar och goda såser. Magen bubblar och knorrar till svar, och man tänker redan tankarna om ett bättre leverne bara nyår passerat. Jag passar på att tipsa om lite motvikt redan nu. Smarrigt bröd som passar utmärkt till julens läckerheter, men tar hand om kroppen samtidigt. Kan det bli bättre?

Receptet är utvecklat enligt eget skafferi, och alla möjligheter finns att modifiera vidare. Nötter, frön, torkade frukter och bär kan bytas ut mot något annat slag. Med just denna sammansättning innehåller brödet mycket sånt som gör gott åt magen, men har också lite sötma genom aprikoser och gojibär vilket passar fantastiskt fint ihop med många ostar. Om man vill ha det sötare kan man t.ex. byta ut lingonen mot lingonsylt, eller ringla ner honung i smeten. Prova dig fram, det blir säkert bra!

Julens snällaste läckerlimpa

3,5 dl speltmjöl
4 dl havregryn
2 dl pecannötter, grovhackade
1 dl solrosfrö
1/2 dl psylliumfrö
1/2 dl nyponmjöl
1 dl strimlade torkade aprikoser
1 dl gojibär
3 tsk soda
1 tsk salt
2 dl lingon (jag använde frysta)8 dl naturell yoghurt

Ställ in ugnen på 180* C. Smörj 2 limpformar med smör eller olja. Blanda receptets alla torra ingredienser i en rymlig skål. Tillsätt yoghurt och lingon och vänd ihop degen. Fördela den i de två formarna och släta till ytan. Grädda i ca 45-50 minuter. Täck över med duk medan de svalnar så de håller sig saftiga. Skär upp och njut!

God Jul!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *