Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Balkong,Grönt & skönt,Soffdyna

Skönt balkongliv

11 jun , 2016, 13.18 noratobiasson

 

Pärtkorgen har äntligen kommit i användning. Vår dotter föddes sent på kvällen den 27 maj och vår familj på två blev till tre. I samma andetag knackade sommaren på dörren.

När den nyaste familjemedlemmen flyttade in flyttade alla våra stackars krukväxter ut på balkongen. Hela högen såg rätt så glåmig och illamående ut efter min likgiltiga skötsel under vintermånaderna. Det sägs att skomakarens barn de sämsta skorna har, och tyvärr stämmer det precis in på mig och mina anemiska odlingsprojekt. Båda våra föräldrar är trädgårdsmästare, men de gröna tummarna har dessvärre inte ärvts till alla barn. Sara är en mästare på att odla och verkar lyckas med de mest utmanande odlingprojekten på sin lummiga gård i den åländska skärgården. Bittert har jag konstaterat att till och med hennes basilikor blir gigantiska buskar, medan både Lisa och jag kämpar med att hålla de enklaste stackars krukväxterna vid liv.

När krukväxterna fått flytta ut började de snart må bättre och den friska gröna färgen återvände småningom i bladen. Solen och sommarregnen tog hand om skötseln och jag fick koncentrera mig på den nyfödda.


Vår stadsbalkong är inredningsmässigt något utmanande, eftersom den inte har tak och därmed är utsatt för både väder och vind. Den regntåliga mattan var ett fiffigt köp och stolarna sköna att sitta i då man vill ta sig en stund i solen. Den gröna hyllan var nångång i tiderna vit och riktigt rostig, men ett lager fräsch färg gjorde susen. Målfärg som lämpar sig för utemöbler hittas t.ex. här. Tonen jag använde heter N494 Nefriitti.

Vår hund Lilli tycker också om att ta sig en vila på balkongen nu och då. För att göra det snäppet mysigare för henne sydde jag ihop en superlätt liten hundbädd av två överlopps soffdynor och en bit tyg. Detta projekt kan vem som helst göra, några raka sommar och en knapp är allt som behövs. Här är en skiss över hur jag gjorde:

 

Kort sagt sydde jag ett fodral åt de två dynorna och lämnade ett hål längs den ena långsidan för att kunna peta in dynorna i fodralet. Sedan knäppte jag knappen och dynan formades som av sig själv till en skön liten bädd.

Som tur blev bädden snabbt en hit också inomhus:

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *