Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Frukost,Mat,Nora,Vegetariskt

Höstig äppelgranola

1 okt , 2016, 11.05 noratobiasson

 

När jag tänker på vårt barndomshem i Korpo är det ofta minnen från köket som dyker upp. Köket var rummet där familjen samlades, platsen där livet levdes. Vi fick vara delaktiga i matlagningen redan som små och lärde oss göra själva, från början till slut. Jag minns plåtarna med örter som långsamt torkades i ugnen, den självgjorda filen och äppelringarna som hängde på tork i taket. Sena kvällar med köttrensningstalkon och fågelklocksverkstäder kring matbordet.

När svärmor här om dagen hämtade en kass med fina äppel från deras trädgård blev jag genast påmind om de sega, härliga äppelringarna från barndomen. Nostalgin ledde till receptbrainstorming och snart experimenterade jag med två godsaker: granola och godisremmar, båda med äppel i huvudrollen. Idag är det granolans tur, imorgon blir det ljuvliga syrliga äppelremmar.

 

 

Jag tycker om recept som kan varieras i det oändliga och det är precis vad detta recept är. Är du allergisk för nötter – lämna bort dem. Gillar du russin – ös i mera. Vill du prova med andra kryddor eller frukter – kör hårt! Granolan är vegansk, glutenfri om du använder glutenfria havreflingor och sockret är ersatt med lönnsirap. Hälsosamt, praktiskt och fruktansvärt gott.

 

Äppelgranola

7 dl havreflingor

2 äppel

2,5 dl hackade valnötter

2 dl russin

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

1 tsk salt

1,5 dl lönnsirap (eller honung)

1,5 dl äppelmos

1 msk smält kokosolja (eller annan mild olja)

 

Lägg ugnen på 175*C.

Hacka valnötterna och skär äpplena i små bitar. Blanda havreflingorna, nötterna, russinen och kryddorna i en skål. Blanda lönnsirapen, äppelmoset och kokosoljan i en annan skål. Kombinera de torra och våta ingredienserna. Bred ut blandningen jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda granolan i ca. 30-40 min i mitten av ugnen, blanda om nu och då.

Låt svalna, njut!

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *