Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Lampa,Sara

Lysande idéer i väntan på den perfekta

22 feb , 2016, 09.39 saratobiasson

 

En fnurra på fibertråden kom i vägen för att fylla på med flera lamptips under helgen. Nu är allt tekniskt på grej igen, och här kommer ny uppmuntran till kreativitet! Ärtlampan som jag knåpade ihop och berättade om i början av veckan står nu och trängs med möblemanget till barnrummet. Möbelhögen väntar på att väggarna ska bli klara. Jag funderar på att göra om eller bygga på även taklampan den dag då allt det andra står klart. (Eventuellt bjuder gårdslivet på andra uppdrag på vårkanten än pimpa lampa, men man kan ju alltid låta tanken gro.)

Planen med barnrumsfixet är att resultatet ska stöda flickebarnets kreativitet och fantasi. Renoveringen styrs dock av begränsad fritid och mycket stram ekonomi. Allt ska också helst gå fort och enkelt, men bli suveränt bra. Och så ska det förstås vara roligt att verkställa! Jag förväntar mig att väggar, möbler och belysning ska bidra till att föda berättelser. Ikeas vita plafond tjänar kanske inte optimalt på just den punkten, så det kommer säkert en dag då det blir andra bullar i takfästet. I väntan på den dagen turistade jag i bildbanken för hemmabyggda lampor. Där fanns en del delbart. Jag stötte på några alster som kunde fylla de ovannämnda kriterierna. I slutändan är det förstås ändå ofta de tids- och svordomskrävande som tar toppen i fyndighetstävlingen, men dem får ni leta upp själva. Dessa hoppas jag att kunde tilltala även nykomlingarna i lampbyggarbranschen.

12033123973878540q5wG8T7OcKälla

ds_diy_paper_chandelier_introKälla

_MG_1404

Dessa två lampmodeller, båda gjorda av muffinsformar eller liknande men i mindre format, påminner mycket om Stjärnväddens frökapslar (bild 3) som jag är rysligt förtjust i. Modellen torde vara enkel att göra, i synnerhet om man utgår från en färdig rund lampa som man sedan bara fäster pappersformarna på.

recycled-paper-cup-lamp2

recycled-paper-cup-lamp3Källa

Utan att ha provat gissar jag att svårighetsgraden är lite högre i detta projekt. Lampan gjord av pappersmuggar lär kräva ett visst sinne för symmetri och precision, men belönar säkert furstligt då den väl hänger på väggen.

cocoround2Källa

Den sista i gänget, som faktiskt inte är ett DIY-projekt utan en svindyr designlampa, är kanske den i samlingen som i mitt fall skulle kännas mest givande att ta sig an. Säkert skulle slutresultatet bli en helt annan version, och säkert skulle man ha lite djupare fåror i pannan innan man kan stöpsla i, men så ska det ju vara. Originalet är gjort av vinylstrimlor, men jag gissar att man kunde ta till t.ex. tjockt läder eller något annat stadigt material. Även här skulle en färdig rund kupa säkert vara en stressreducerande utgångspunkt.

Här får lampbygget ännu vänta, men jag återkommer med resultat den dag då det lyser i skapelsen. Lycka till med era projekt!

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *