Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Återvinning,Nora,Väggkonst

Flätade sopor

20 mar , 2016, 14.40 noratobiasson

 

Vi systrar har nog alla tre en benägenhet att samla på oss saker som ”kanske någon gång kan användas till nånting”. Vi har svårt att slänga sådant som kan ges nytt liv, även om prylen i fråga då sannolikast är dömd till ett liv som skåpfyllning. Kanske är det något vi lärt oss hemifrån: våra föräldrar är rätt så ekologiskt medvetna och har alltid betonat vikten av återanvändning, men också noggrann sopsortering.

 

 

Ibland händer det dock att man faktist kommer på en användning för sopskatterna man samlat på sig, och i bästa fall till och med så att soporna i fråga fyller ett behov.

I januari skrev jag på vår systerblogg DOTS om en tavla jag målat till vårt sovrum. Den nya tavlan fick ta paradplatsen ovanför sängen och den gamla tavlan med Marimekkos Nuppu-motiv flyttades ner till källaren för att vänta på dagen då jag orkar uppdatera den till något nytt.

 

 

I mina skrotsamlingar har jag sparat på gamla lakan som med tiden blivit sköra eller gått sönder, men som jag inte haft hjärta att slänga. Jag har väntat på en orsak att använda dem till något vettigt och/eller vackert. Nu är den dagen äntligen här. Nuppu + gamla lakan = sant. Här är resultatet.

 

 

Det gråa lakanet spändes upp och stansades fast på baksidan av tavlan. Det vita lakanet rev jag i ca. 10 cm breda remsor som jag sedan flätade ihop till långa flätor. Flätorna fästes på baksidan av tavlan med stans och på framsidan med knappnålar och tvåsidigt tejp, så att tavlan under inte skulle ta skada, ifall jag någon dag skulle vilja ta fram den igen.

 

Lumporna fick nytt liv och hemmet fick igen en ny tavla. Win-win.

Några ord om återvinning av textilier:

Vi finländare slänger årligen över 54 miljoner kg textilier i soporna. Det är över 10 kg per person, och detta enbart från privathushållen. Från och med årsskiftet har det varit olagligt att slänga textilier i blandavfallet, eftersom det då hamnar på de enorma avstjälpningsplatserna vi redan tampas med.

Om du har textilier hemma som du inte hittar bruk för mera (och inte heller vill göra konst av) kan du göra dig av med textilierna på följande sätt:

Användbara textilier:

  • loppis
  • välgörenhet (t.ex. Fida, UFF, Röda Korset, mottagningscentraler etc.)
  • återvinningscentraler

Oanvändbara textilier:

  • använd som trasor
  • för till klädbutiker som tar emot lump (bl.a. KappAhl och H&M)
  • för till återvinningscentraler som tar emot lump
  • lägg i energiavfallet (som bränns upp till värme och el)

Gör miljön en tjänst och återvinn så gott du kan!

Soliga söndagshälsningar,

Nora

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *