Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Sara,Soffdyna

Färskvara i soffveteranen

12 feb , 2016, 20.11 saratobiasson

 

_MG_1206Jag har aldrig i mitt nästan 35-åriga liv köpt en soffdyna. Jag har aldrig heller gjort en sådan, så när systrarna föreslog att vi inviger Oasis med soffdynor fick jag ta mig en funderare. Jag har liksom ingen relation till soffan. Den står där, men bara för att tjäna någon annan. Mitt hem skulle inte rubbas fast soffan skulle vara borta en morgon. Den gamla trämöbeln kommer visserligen från vår mormors mor, så på så sätt känner jag ändå en form av respekt för den. Det fick därmed bli ett kuddprojekt som spann vidare på detta med tradition, men utan allvaret i det.
När jag flyttade till den åländska skärgården för 10 år sedan smakade folkets bröd, hemvetet, ingenting. Jag kunde inte fatta hur man byggde upp en del av den åländska kulturidentiteten kring något så intetsägande. Men tiden visade sig lyfta fram smaken, sådär som känslan av hem också växer fram genom upplevelserna som hör ihop med det. Idag är hemvetet och jag ganska goda vänner. När vi nyligen besökte vänner som flyttat in i nytt, tog jag i stället för det sedvanliga brödet och saltet med mig ett sytt hemvete i stället. Det blev succé bland barnen. De kunde klä på sig kudden som en kjol med hålet kring höfterna och dansade balett genom lyan. Det plagget blir ännu en trend, ska ni se!

brödenisoffa

Kuddarna till vår träsoffa blev nu då sydda också med vår ettåring i åtanke. Brödkuddarna kan säkert tjäna i många lekar vid sidan om deras egentliga uppgift. De svarta dynorna blev till för att skapa kontrast. När de ena fick gropar, fick de andra små toppar. Knottrorna är i all enkelhet små filtstycken inklädda och fastknutna i kuddtyget i små samlingar. Lite vit textilfärg duttad på toppen, och vecken i tyget får löpa fritt. Ergonomin i dessa två modeller skulle man säkert kunna vidareutveckla, men det kan finnas fördelar med att de inte är de bekvämaste i världen. Kanske nästa vinters ved blir klar i tid om man inte lockas till att ligga och jäsa bland bröden.

Nu tar vi helg, hela systraskaran, och ser vad soffdynorna går för. Jag återkommer på tisdag med ett lampexperiment. Välkommen åter då, och ha det skönt (på soffan) tills dess!

_MG_1220

soffamedsvarta

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Sonja Tobiasson skriver:

    Knottkuddarna är fantasieggande tycker jag. Fiffigt att dra ihop tyget till skrynklor sådär. Patentera!

    • saratobiasson skriver:

      Ah, du säger det? Jag tror bestämt det är för sent för patent, men tack för tyckandet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *