Juli och soliga, sköna kvällar. God grillmat och en kall dryck som fullbordar sommaren. Vi finländare älskar att grilla och sommaren är köttförsäljningens högsäsong. Shoppingvagnarna fylls av korv, kotletter, ribs och broiler. Grillar på stugor och terasser landet runt går heta sommaren igenom. Många har svårt att tänka sig en grillkväll utan kött, för att inte tala om en meny enbart från växtriket. Nuförtiden finns det dock massor med utmärkta vegetariska alternativ till kött och förfågan på dessa produkter växer konstant. Är man färdig att prova på något nytt kan man inse att kött verkligen inte är en nödvändighet på tallriken.
Vegetarisk mat har av etiska orsaker redan länge varit nära mitt hjärta. Därför önskar jag med detta inlägg kunna inspirera er till en djurvänligare grillkväll. Hela menyn går även att göra helt vegansk om man ersätter mjölkprodukterna med de veganska alternativen inom parenteserna.
Ingen grill? Inga problem! Det går också bra att använda vanlig ugn. Ge det en chans och berätta sen vad du tyckte!
Alla recept utom dryckerna är för fyra personer.
Ett proteinalternativ som används ofta hemma hos oss är en relativt ny produkt som heter Oumph!. Den har till och med lyckats övertyga de mest inbitna köttälskare vi känner. Oumph! tillverkas av sojaprotein och finns i Finland i några olika smaker. Du hittar den i frysdisken i K-kedjans större matbutiker. Får du inte tag på Oumph! kan du ersätta den med något annat protein, till exempel sojabiffar, quorn eller någon grillbar ost.
Om du använder grillspett av trä lönar det sig att blötlägga spetten en timme innan grillningen så de inte brinner upp i grillen.
Vegespett med Oumph!
1 påse tinad Oumph! (t.ex. varianten The Chunk är tillräckligt stora bitar)
Valbara grönsaker, t.ex:
minitomater
lök
aubergine
färska champinjoner
broccoli
Marinad:
0,5 dl olivolja
1 tsk sojasås
timjan
salt + peppar
Trä grönsaker och Oumph!-bitar på spetten, pensla med marinad, grilla.
Paprikor & valnötter
4 paprikor i olika färger
1 msk olivolja
1 dl grovhackade valnötter
salt + peppar
Dela varje paprika i fyra delar. Smörj dem med olivolja och grilla. Salta, peppra och strö över de hackade valnötterna.
Vitkål med pepparrot & äpple
300g vitkål
1 äpple
1 dl turkisk yoghurt (eller sojayoghurt, t.ex. Alpro)
2 msk majonnäs (eller vegansk majonnäs, recept här)
2 msk riven pepparrot
salt + peppar efter smak
1 msk sesamfrön + 1 msk till garnering
Riv kålen och äpplet. Blanda övriga ingredienser i en skål och kombinera med kålen och äpplet. Garnera med sesamfrön.
Rödbetstsatsiki
1 rå rödbeta
3 dl turkisk yoghurt (eller sojayoghurt, t.ex. Alpro)
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
1 tsk flytande honung
salt + peppar
Skala och riv rödbetan. Använd handskar och en tallrik som underlag om du vill undvika röda händer och skärbräda. Blanda yoghurt med pressad vitlök, citronsaft, honung, salt och peppar. Blanda sist i rödbetan.
Hummus
400 g kikärter
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
1 msk pressad citron
4 msk olivolja + 1 msk till garnering
salt + peppar
paprikapulver till garnering
Mixa ingredienserna i matberedare eller med stavmixer. Häll upp i en skål och garnera med olivolja och paprikapulver.
Äppel- och citronlemonad
(2 glas)
5 äpplen, ekologiska *
3 citroner, ekologiska *
3 cm ingefära
is
Tvätta äpplen och citroner och skär dem i klyftor, de behöver inte skalas. Skala ingefäran. Pressa ingefäran och fruktklyftorna i en saftcentrifug eller saftpress. Servera med is.
*Använd helst ekologiska frukter eftersom de pressas med skal och allt. Då slipper du inta bekämpningsmedlen som sitter i skalet. Vill du läsa mer om varför finns det information till exempel här.
Mojito
Per drink:
en handfull myntablad
en halv lime i klyftor
2 cl rom, kan lämnas bort
1 tsk socker/kokospalmsocker
1-2 dl soda/mineralvatten
is
Lägg mynta, socker och limeklyftor i ett glas och stöt med trämortel (eller mortla ingredienserna i en mortel och häll sedan upp i glas). Häll i rom, fyll på med krossad is och häll på bubbelvatten. Garnera med en myntakvist.
Recepten i denna vegemeny har fått sin inspiration bland annat från följande böcker:
Erica Palmcrantz Aziz: Mitt nya raw food-kök
Inna Somersalo: Vegaanin keittokirja
Fredrik Paulún: Paulúns fastfood