Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Grill,Mat,Nora,Vegetariskt

Oumph på det, trädkramare

22 jul , 2016, 22.52 noratobiasson

 

Juli och soliga, sköna kvällar. God grillmat och en kall dryck som fullbordar sommaren. Vi finländare älskar att grilla och sommaren är köttförsäljningens högsäsong. Shoppingvagnarna fylls av korv, kotletter, ribs och broiler. Grillar på stugor och terasser landet runt går heta sommaren igenom. Många har svårt att tänka sig en grillkväll utan kött, för att inte tala om en meny enbart från växtriket. Nuförtiden finns det dock massor med utmärkta vegetariska alternativ till kött och förfågan på dessa produkter växer konstant. Är man färdig att prova på något nytt kan man inse att kött verkligen inte är en nödvändighet på tallriken.

grillfest_15

Vegetarisk mat har av etiska orsaker redan länge varit nära mitt hjärta. Därför önskar jag med detta inlägg kunna inspirera er till en djurvänligare grillkväll. Hela menyn går även att göra helt vegansk om man ersätter mjölkprodukterna med de veganska alternativen inom parenteserna.

Ingen grill? Inga problem! Det går också bra att använda vanlig ugn. Ge det en chans och berätta sen vad du tyckte!

Alla recept utom dryckerna är för fyra personer.


grillfest_24
grillfest_3

Ett proteinalternativ som används ofta hemma hos oss är en relativt ny produkt som heter Oumph!. Den har till och med lyckats övertyga de mest inbitna köttälskare vi känner. Oumph! tillverkas av sojaprotein och finns i Finland i några olika smaker. Du hittar den i frysdisken i K-kedjans större matbutiker. Får du inte tag på Oumph! kan du ersätta den med något annat protein, till exempel sojabiffar, quorn eller någon grillbar ost.

Om du använder grillspett av trä lönar det sig att blötlägga spetten en timme innan grillningen så de inte brinner upp i grillen.

grillfest_17

 

Vegespett med Oumph!

1 påse tinad Oumph! (t.ex. varianten The Chunk är tillräckligt stora bitar)

Valbara grönsaker, t.ex:

minitomater

lök

aubergine

färska champinjoner

broccoli

 

Marinad:

0,5 dl olivolja

1 tsk sojasås

timjan

salt + peppar

 

Trä grönsaker och Oumph!-bitar på spetten, pensla med marinad, grilla.

 

grillfest_16

 

Paprikor & valnötter

4 paprikor i olika färger

1 msk olivolja

1 dl grovhackade valnötter

salt + peppar

 

Dela varje paprika i fyra delar. Smörj dem med olivolja och grilla. Salta, peppra och strö över de hackade valnötterna.

 

grillfest_21

 

Vitkål med pepparrot & äpple

 

300g vitkål

1 äpple

1 dl turkisk yoghurt (eller sojayoghurt, t.ex. Alpro)

2 msk majonnäs (eller vegansk majonnäs, recept här)

2 msk riven pepparrot

salt + peppar efter smak

1 msk sesamfrön + 1 msk till garnering

 

Riv kålen och äpplet. Blanda övriga ingredienser i en skål och kombinera med kålen och äpplet. Garnera med sesamfrön.

 

grillfest_20

 

Rödbetstsatsiki

 

1 rå rödbeta

3 dl turkisk yoghurt (eller sojayoghurt, t.ex. Alpro)

1 vitlöksklyfta

1 msk pressad citron

1 tsk flytande honung

salt + peppar

 

Skala och riv rödbetan. Använd handskar och en tallrik som underlag om du vill undvika röda händer och skärbräda. Blanda yoghurt med pressad vitlök, citronsaft, honung, salt och peppar. Blanda sist i rödbetan.

 

grillfest_19

 

Hummus

 

400 g kikärter

1 vitlöksklyfta

1/2 chili

1 msk pressad citron

4 msk olivolja + 1 msk till garnering

salt + peppar

paprikapulver till garnering

 

Mixa ingredienserna i matberedare eller med stavmixer. Häll upp i en skål och garnera med olivolja och paprikapulver.

 

grillfest_8

 

Äppel- och citronlemonad

(2 glas)

 

5 äpplen, ekologiska *

3 citroner, ekologiska *

3 cm ingefära

is

 

Tvätta äpplen och citroner och skär dem i klyftor, de behöver inte skalas. Skala ingefäran. Pressa ingefäran och fruktklyftorna i en saftcentrifug eller saftpress. Servera med is.

*Använd helst ekologiska frukter eftersom de pressas med skal och allt. Då slipper du inta bekämpningsmedlen som sitter i skalet. Vill du läsa mer om varför finns det information till exempel här.

 

grillfest_5

 

Mojito

 

Per drink:

en handfull myntablad

en halv lime i klyftor

2 cl rom, kan lämnas bort

1 tsk socker/kokospalmsocker

1-2 dl soda/mineralvatten

is

 

Lägg mynta, socker och limeklyftor i ett glas och stöt med trämortel (eller mortla ingredienserna i en mortel och häll sedan upp i glas). Häll i rom, fyll på med krossad is och häll på bubbelvatten. Garnera med en myntakvist.

 

grillfest_30

Servera menyn med ett gott bröd som dippas i de härliga såserna.

 

grillfest_27

Alla grillkvällar är inte soliga och varma, men maten smakar nog lika gott inomhus!

 

grillfest_26

Vackra blommor hör till det somriga matbordet.

grillfest_29
grillfest_31


Recepten i denna vegemeny har fått sin inspiration bland annat från följande böcker:

 

Erica Palmcrantz Aziz: Mitt nya raw food-kök

Inna Somersalo: Vegaanin keittokirja

Fredrik Paulún: Paulúns fastfood

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *