Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Gåva,Grönt & skönt,Högtider,Kök,Mat,Sara

Småskaligt till skaldjur och annat festligt

7 aug , 2016, 23.15 saratobiasson

 

Höstens festbord hör till de präktigaste. Säsongen har helt enkelt oändligt mycket att ge, och det blir vackert med enkla medel. Här hos oss gläds vi åt trädgårdens färggranna gåvor, och nöjer oss kanske själva denna höst med lågbudget när det gäller bjudningar. Kräftskivor och skördefester avlöser varandra på annat håll, och temat öppnar upp för en myckenhet kreativa lösningar på middagsbordet. Jag tipsade i HBLs senaste Boende-bilaga om gå-bort-gåvor som kombinerar självgjort, vackert och gott – och lovade berätta mer här på bloggen. Så för den som känner att det kunde vara något att ta till när nästa inbjudan dyker upp – här kommer samma förslag i lite generösare tappning.

Vi börjar med äggen i höstklädsel. Ägg hör ju traditionellt hemma i påsktemat, intill sillarna kring midsommar eller som den vita kontrasten till det röda på julbordet. Men växtprydda ägg i röda och bruna nyanser passar prima med kräftor och skördegrödor, så sväng ihop en användbar ögonfröjd om du tror det faller mottagaren i smaken!

Saras bild 1

Lite bladplock på gården, paketering av ägg och blad i nylonstrumpa plus 5 minuter koktid är vad projektet kräver. Nylonstrumpan håller blad och växtdelar på plats. Lägg bara delen eller delarna där du vill att mönstret förblir ofärgat, och knyt ihop strumpdelen på motsatt sida. När önskad mängd ägg, vatten och färgmaterial (som kan vara t.ex. lökskal, blåbärssoppa eller något annat ogiftigt som avger mycket färg) varvats i kastrull kokas soppan som ett vanligt äggkok. Klart!

Saras bild 2

Lättplacerade och nätta gå-bort-godsaker är också självblandade oljor och salter med örter och kryddor i. I synnerhet oljorna kräver få ingredienser och lite tid, och ändå blir resultatet snyggt. Se till att ha riktigt rena flaskor att utgå ifrån, helst upphettade i ugn i 100 * C. Här har jag helt enkelt bara stuvat ner en chilihalva och en dragonkvist i olivolja, men man kan mixtra glatt med flera slags örter, kryddor, nötter, bär osv.  Tipsa mottagaren om att fiska bort örtkvistar och kryddor då de inte längre täcks helt av oljan, eftersom de börjar fara illa då de kommer i kontakt med luft igen. Oljan håller sig fin i flera månader, men brukar aldrig hinna nå den åldern om man lyckats med kryddningen. Medan du provar dig fram får du läckra tillskott i kryddlagret.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *