Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Grönt & skönt,Hantverk,Korg,Pilflätning,Sara

Nappa njutningen av tanterna

13 okt , 2016, 07.58 saratobiasson

 

Jag är så väldigt svag för naturens färgskala. Närmiljön bjuder i oktober på det bästa den har att komma med vad gäller just nyanser, och det är bara att njuta och ta in. För min del passade detta bra ihop med att också ägna en helg åt att handgripligen ta in naturmaterialen på en pilflätningskurs. Jag har gått en förut, för många år sedan, och de klädkorgar som jag fick med mig därifrån hör till dyrgriparna i hushållet. Korgflätning hör för många säkert ihop med tanter, men det förlorar man nog i första hand mest själv på. Det är nämligen både fantastiskt njutbart och väldigt belönande att genom tungt men meditativt fingerarbete se formen växa fram. Och det blir ju precis vad man gör av det. Pilflätning är inte bara lika med torgkorg.

IMG_3327

Om man arbetar med den traditionella korgprincipen börjar man oftast med bottnen. Sidorna byggs upp kring de så kallade stagen som står upp från bottenplattan.

 

IMG_3339

Arbetet spretar i alla riktningar, och man får vänja sig vid att koncentrerat hålla koll på var man är och vad man gör. Men det är nog inte alls så svårt som det ser ut.

 

IMG_3348

Just detta flätverk har en färgskala som jag tyckte passade ihop med ett blåaktigt läder och ett flätat bälte som aldrig blev använt. De kombinerades för att ge korgen ett mjukt handtag.

I mitt fall och just nu ville jag göra en väska som kombinerar det hårda med det mjuka. Mjuk form, hårt och stadigt material. Tekniken är för invecklad, eller består helt enkelt av för många steg, för att det ska vara någon idé att jag redovisar. I stället försöker jag nu ivrigt uppmuntra till att antingen med kursledare eller bokinstruktioner prova på att fläta, för man blir nog lite lycklig av det. Att dessutom jobba med pilflätat i kombination med något annat material bjuder på oändliga möjligheter. Jag kombinerade blygsamt bara en korgform med ett omgjort läderbälte, men tänk t.ex. lampa, sänggavel, stol, fotpall, skålar och förvaringskärl osv. Här finns alla möjligheter att kombinera traditionell teknik med nya användningsområden och former. Och om man inte är lika galen i de naturliga nyanserna på pilen som jag är, är det ju bara att ta till målfärgen då flätandet är gjort. Ta en paus från plikterna och prova på detta, alla möjligheter finns att det blir ett belönande beroende.

IMG_3360

Handtaget fastsytt.

IMG_3390

Överinspektör Smilla granskar detaljerna.

IMG_3400

Väskans första uppdrag avklarat och sista salvian skördad.

Läs också

En kommentar

  1. Sonja Tobiasson skriver:

    Ögonfröjd!
    De färgerna blir man aldrig trött på.
    Och säkert inte på föremålet heller.
    Gratulerar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *