Systrarna Tobiasson skapar en vackrare vardag

Får,Livsstilsval,Mat,Paj,Sara

Vardagslyxpajen på sommarens sista söndag

6 Nov , 2016, 18.58 saratobiasson

 

Idag tänker jag tala varmt för en livsstil, och som bonus plussa på med ett pajrecept. Vår röda tråd på oasis är ju att inspirera till en vackrare vardag, och just denna söndag (som då iofs inte är en vardag), är ett gott exempel på en tillvaro där det vackra är en del av det vardagliga. Idag har vi hämtat hem de sista fåren från sitt sommarbete på en stor ö, och såväl kropp som själ har fått näring.

 

IMG_3557

 

IMG_3537

Att äta kött har varit en het potatis på sistone. Det har problematiserats pga såväl etiska skäl som för sitt ekologiska fotavtryck. För att undvika att bidra till burdus djurindustri och hård belastning på naturen föder vi upp vårt eget kött. Vi bidrar till att hålla landskapet öppet och gynnar biodiversiteten. Allt fler vill göra det, och småbruk ploppar upp här och var. Man vet hur maten blivit till, och man uppskattar den efter all nedlagd möda och de emotionella band man byggt till det som sedan blivit mat på bordet. Att hela familjen, inklusive tvååringen, sedan tvingas ut på havet i ett tiotal minusgrader och tämligen hård vind – dvs isande omständigheter – för att få jobbet gjort kan ju som tanke kännas motig, men i slutändan är det en upplevelse som vi kommer att minnas med värme. Den novemberdag då sommarn fick sitt slut för alla i familjen. Färgerna och formerna, lockarna i pälsarna, vassen och enriset mot de gråa klipporna, vågsvallet och båtens rörelser innan is och snö tar över.

IMG_3549

IMG_3574

När vi hade samlat in alla de ulliga damerna åt vi utfärdsmat i lä bakom enriset. All mat smakar ju alltid bättre då den äts ute, men jag påstår att detta recept nog står sig väl också som fredagsmiddag.

Speltpaj med rökt lammkött och äppel, varsågoda!

IMG_3528

Pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl speltmjöl
1 krm salt
1-2 msk kallt vatten
2 msk sesamfrön

Fyllning:
250 g rökt lamm- eller fårkött
200 g syrligt rivet äppel
2 tsk riven pepparrot
1,5 msk torkad timjan
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 ägg
100 g fetaost
1 msk flytande (apelsinbloms)honung

Skär smöret i små kuber och knåda ihop det med mjölet, sesamfröna och saltet. Tillsätt vattnet och knåda degen jämn. Låt ligga i kylskåp minst en halv timme.

Kläm ut pajdegen i en form med löstagbara kanter eller en form som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i 10 min i 200 grader. Skär under tiden fårköttet i små kuber, riv äpplet/-n och pepparroten. Blanda ihop dem med timjan, grädde, mjölk och ägg. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Smula fetaosten och fördela den jämnt över pajfyllningen. Ringla till sist honung över härligheten. Grädda i 175 graders ugn i ca 45 min, eller tills den fått vacker färg. Smaklig måltid!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *